
V hlubší míse smíchejte mouku, sůl, vejce a mléko. Ruční metlou zlehka prošlehejte na řídké těsto. Nechte čtvrt hodiny stát.
V pánvi rozpalte asi lžíci oleje. Potom vlijte trochu těsta, naběračkou ho rozetřete co nejvíc do tenka a palačinku pečte po obou stranách dozlatova; trvá to zhruba tři minuty.
Mléko, žloutky, oba druhy cukru a mouku prošlehejte dohladka v ohnivzdorné misce nebo rendlíku. Ten pak postavte do pánve s vroucí vodou a míchejte do zhoustnutí (asi pět minut). Mezitím v mikrovlnné troubě nebo v hrnci s trochou vody prohřejte ovoce.
Palačinky potřete jahodovým džemem (nebo dle chuti), posypte teplým ovocem a podle chuti poprašte moučkovým cukrem. Palačinky zabalte do kornoutu a podávejte.
Ingredience pro 4 osoby:
220 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce
500 ml mléka
olej na smažení
200 ml mléka
3 žloutky
2–3 lžíce moučkového cukru
1 sáček vanilinového cukru
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
jahodový džem na potření
pár čerstvých jahod
moučkový cukr na poprášení