
Pořádně rozpalte gril. Dochucovací přísady lehce vetřete do masa a utvořte z něj čtyři zhruba stejně velké koule a mírně je zmáčkněte mezi dlaněmi, aby vznikl vyšší karbanátek. Pracujte zlehka, hovězí by mělo zůstat nadýchané. Předehřátou grilovací mřížku potřete olejem a připravené hamburgery grilujte po obou stranách pět až sedm minut. Během pečení je vydatně potírejte chilli omáčkou s chilli a často obracejte – klidně pětkrát až desetkrát. Nakonec položte navrch plátek sýra, až roztaje.
Žemle podélně rozkrojte, na chvíli je řeznou stranou dolů položte na gril. Potom na ně položte maso se sýrem, na ně dejte lžíci kečupu s chilli a hořčicí, ozdobte kolečky rajčat, cibule i ledovým salátem a přiklopte horní částí žemle.
Servírujte i s kořeněnými hranolky (Barbecue Texas Steak)
Ingredience pro 4 osoby:
600 g mletého (takzvaně mělněného) hovězího zadního
sůl, pepř a chilli omáčku na dochucení masa
olej na potření grilovací mřížky
omáčku chilli (asi 250 ml) – kečup s drceným chilli dle chuti
4 plátky sýra, nejlépe toustového
4 hamburgerové žemle
4 lžičky hořčice (podle chuti)
1 větší cibuli, nakrájenou na tenká kolečka
2 rajčata, nakrájená na kolečka
4 listy ledového salátu